Pesto jest banalnie proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i może służyć jako dodatek do makaronów jak i chrupiącego pieczywa. Wersją alternatywną dla klasycznego pesto z bazylii jest sos z rukoli. Wystarczy połączyć dosłownie garstkę zielonych listków z czosnkiem, orzechami pini, oliwą, szczyptą soli i gotowe! Proponuję wzbogacić sos odrobiną tartego parmezanu, co zdecydowanie podbije jego walory smakowe. Przepis pochodzi ze "Złotej Księgi Makaronów".
Składniki:
-400 g makaronu spaghetti lub linguine
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki orzeszków piniowych
-garść listków rukoli
-chlust oliwy z oliwek
-świeżo tarty parmezan
-sól morska
Rukolę dokładnie myjemy. Listki umieszczamy w blenderze, dodajemy orzeszki, szczyptę soli, oliwę z oliwek, czosnek i parmezan- blendujemy na gładki sos.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i gorący mieszamy z sosem pesto. Podajemy z tartym parmezanem i ewentualnie pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego! :-)
Makaron super, ale zdjęcia genialne! Ach, zazdroszczę talentu! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię gorąco :)
K.