sierpnia 11, 2013

Deser truskawkowo-truskawkowy z kokosem na wódce

   Znowu, choć na krótko, pojawiły się truskawki! Krajowe, pachnące, obok których nie mogłam przejść obojętnie. W tym sezonie wyjątkowo polubiłam połączenie truskawek z kokosem, co postanowiłam wykorzystać raz jeszcze. Lekkie serniczki na bazie naturalnego serka homogenizowanego, podwójnie truskawkowe z kokosem na wódce. Deser jest niesamowicie puszysty i delikatny.Polecam!

Składniki na 2 szklanki:
-150 g naturalnego serka homogenizowanego
-50 ml śmietanki kremówki (użyłam 30%)
-1 galaretka truskawkowa
-3 łyżki cukru pudru
-2 podłużne biszkopty
-1/2 świeżego kokosa
-50 ml wódki
-kilka świeżych truskawek

Kokos należy przepołowić- woda kokosowa nie będzie potrzebna, za to polecam ją wypić, bo jest bardzo zdrowa! :-)Wydostać ze środka 1/2 miąższu i zblendować go z wódką.

Truskawki należy zblendować na gładki mus i podzielić go na 1/4 i 3/4 części.

Galaretkę rozpuścić w 50 ml wrzącej wody i ostudzić.Idealna galaretka do połączenia z bitą śmietaną powinna być zimna i lekko tężejąca, dająca się jeszcze mieszać.Galaretkę podzielić podobnie jak mus truskawkowy -na 1/4 i 3/4.

Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru, na końcu wmiksować  serek homogenizowany. Podzielić masę na 2 części.

Do części pierwszej dodać 3/4 galaretki oraz 3/4 musu truskawkowego - będzie to ciemniejsza warstwa deseru.
Do części drugiej dodać 1/4 galaretki, 1/4 musu truskawkowego i zblendowany z wódką kokos - będzie to jaśniejsza warstwa deseru.

Przygotować szklaneczki/pucharki, układać warstwy na przemian. Między warstwami można ułożyć plasterki truskawek. Ozdobić biszkoptem. Ewentualnie oblać pozostałym musem truskawkowym i posypać płatkami kokosowymi.

Smacznego ;-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz