grudnia 22, 2013

"Pierwsza Gwiazdka" ciasto piernikowo-czekoladowe z kawałkami pomarańczy

 Przepis jest bardzo skromny i bardzo łatwy, a efekt wprost niesamowity. Nie jest to klasyczny piernik, ale w tym wypadku zdecydowanie rezygnuję z tradycji. Czekolada i kakao sprawiają, że ciasto jest ciężkie i lepkie a przy tym dodatkowo wzmocniony jest jego korzenny smak. A jeśli obsypiecie ciasto złotym, spożywczym pyłkiem bądź barwnikiem, ciasto nabierze wyjątkowo Wigilijnego charakteru i gwarantuję, że zachwyci Waszych gości. Gorąco polecam!

Składniki: (na papierową foremkę gwiazdkę o średnicy 20 cm)
-150 g masła 82%
-100 g ciemnego cukru trzcinowego
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 czubate łyżki miodu
-1 obrana i pokrojona na drobne kawałeczki pomarańcza
-200 ml mleka
-200 g mąki pszennej
-1 rozkłócone jajko
-1 łyżeczka przyprawy do piernika
-1 łyżeczka mielonych goździków
-40 g kakao
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 krople esencji pomarańczowej
-150 g czekolady w drażetkach (Lidl)
-złoty spożywczy pyłek
-złoto-srebrne kamyczki spożywcze (Lidl)
-ozdobne gwiazdki (Lidl)

Polewa:
-50 g masła 82%
-2 czubate łyżki kakao
-2 łyżki soku z pomarańczy
-2 łyżki cukru pudru

W sporym rondlu roztop masło, miód, cukier, kakao, mleko, przyprawy, dodaj pokrojoną pomarańczę i wkrop esencję pomarańczową. Kiedy mieszanka nieco przestygnie wmieszaj rozkłócone jajko i przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia.Na samym końcu dosyp czekoladowych drażetek. Dokładnie zamieszaj (tylko w jedną stronę) do połączenia się składników, wylej do foremki i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Polewa:
Masło, sok i kakao podgrzej, na końcu wmieszaj cukier puder.

Przestudź ciasto na kratce i kiedy będzie już zupełnie zimne, oblej polewą.
Niedbale obsyp złotym pyłkiem (im mniej dokładnie, tym piękniejszy efekt) a na końcu udekoruj całość garstką posypek.
Smacznego!

1 komentarz: