grudnia 10, 2013

Dipy i pasty na bazie oleju rzepakowego

 Najnowsze badania Instytutu Żywności i Żywienia wykazały, że olej rzepakowy zawiera aż 10-cio krotnie wyższą ilość kwasów Omega-3 niż jego śródziemnomorski odpowiednik w postaci oliwy z oliwek. Ostatni wspólny raport Światowej Organizacji Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i WHO, oraz raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podkreśla potrzebę ograniczania spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i zwiększania spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych, szczególnie chorób układu krążenia. Olej rzepakowyy jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3 i dlatego m.in. zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca, ponadto zawiera sporo witaminy E i K. Jako tłuszcz użytku kuchennego jest bardzo trwałym, pozbawionym smaku i zapachu olejem, który powinniśmy stosować także na zimno. Poniżej prezentuję kilka pomysłów na szybkie i bardzo wartościowe pasty i dipy na bazie oleju rzepakowego. W towarzystwie chleba, sprawdzą się Wam na niewielkiej imprezie czy jako przekąska przed telewizorem.

Składniki na 4 rodzaje past:

Pasta z pieczonej papryki
-2 czerwone papryki
-2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
-szczypta soli

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Kiedy nieco ostygnie zdjąć skórkę, zblendować i wymieszać z olejem rzepakowym.Posolić do smaku.

Pasta z pieczonego bakłażana
-1 bakłażan
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka soku z cytryny
-szczypta soli
-2 łyżki stołowe oleju rzepakowego

Postępować dokładnie tak samo jak z papryką. Warzywa można upiec razem. Na końcu wmieszać zgnieciony czosnek.

Pasta z białej fasoli, cytryny i korniszona:
-1 puszka białej fasoli w zalewie
-1/2 cytryny oraz skórka z niej starta
-2 korniszony drobno pokrojone
-3 łyżki oleju rzepakowego

Fasolkę odcedzić, zblendować razem z olejem, wmieszać skórkę i sok z cytryny oraz korniszona.
(Fasolkę można zamienić na  ciecierzycę)

Pasta z tuńczyka i owocu granatu
-1 puszka tuńczyka w kawałkach (koniecznie w sosie własnym)
-1/4 małego,soczystego granatu
-3 łyżki oleju rzepakowego
-2 łyżki natki pietruszki lub koperku

Tuńczyka lekko rozdrobnić, zalać olejem. Posypać kuleczkami z granatu i posiekaną natką/koperkiem.

Pasty schłodzić,przełożyć do niewielkich kokilek i podawać z krakersami lub pieczywem.
Wybieraj olej rzepakowy i ciesz się zdrowiem!


(Wpis konkursowy.We wpisie wykorzystano informacje ze strony www.pokochajolejrzpakowy.pl)

2 komentarze:

  1. Nigdy nie wiedzialem jak sie dipy robi a moge je jesc na okraglo. pokaze Anecie i bedziemy dzialac. Pozdrowienia Artur

    OdpowiedzUsuń