Składniki na około 40 sztuk ciastek:
-100 g masy marcepanowej
-250 g mąki pszennej
-50 g cukru pudru
-150 g masła
-1 żółtko
-ekstrakt z migdałów lub wanilii
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki zagnieść na gładką, spójną masę, uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Wałkować, starając się nie podsypywać mąką. Wykrawać dowolne kształty o grubości nie większej niż 0.5 cm. Ozdobić dowolnym napisem bądź wzorkiem stempla.
Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym d 170 stopni C.
Ciasteczka nie wyrastają w trakcie pieczenia, można jest zatem ułożyć na blasze blisko siebie.
Ostudzone ciastka dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
świetne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń