Kremowy, gęsty sos i zatopione w nim klopsiki a całość doprawiona szafranem, który z dynią stanowi wyjątkowo zgrany duet. Dobrze smakuje z kawałkiem chrupiącego chleba albo z podpiekanymi ziemniakami. Skusicie się jeszcze tej jesieni?
Składniki:
-500 g chudego, mielonego mięsa z indyka lub szynki
-500 g dyni hokkaido (pokrojonej w kostkę)
-2 duże cebule
-500 ml bulionu warzywnego (z marchewki,pietruszki,pora,selera)
-1 jajko
-1 łyżka tymianku
-1 łyżeczka rozmarynu
-1 łyżeczka curry
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-sól
-świeżo mielony, czerwony pieprz
-garstka nitek szafranu
-2-3 łyżki mąki pszennej
Jeśli nie mamy pozostałości rosołu lub bulionu, należy przygotować wywar z warzyw- wodę i pokrojoną włoszczyznę gotować do miękkości, posolić. Na końcu dodać dynię i pogotować jeszcze około 3-5 minut, aż dynia zmięknie.
Poszatkowaną cebulę zeszklić na odrobinie oleju, posolić.
Mięso, jajko, podsmażoną cebulę, 1 łyżkę soli, zioła i przyprawy- dokładnie wymieszać i mkrymi dłońmi formować malutkie klopsy. Każdy dokładnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju, aż klopsy się zrumienią.
Z wywaru wyłowić kilkanaście kosteczek dyni i odłożyć- później dodana zostanie do gęstego już sosu.
Wywar zblendować na gładki krem (sos można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z odrobiną wody). Dodać odłożoną wcześniej dynię, pulpety, wrzucić kilka nitek szafranu- gotować całość jeszcze około 15 minut.
Podawać z pieczywem albo pieczonymi ziemniakami/ talarkami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz