Kiedy upały dają się we znaki, a czasu na wymyślny obiad brak, wystarczy kilka majowych nowalijek i porcja dobrej ryby. Ten pełnowartościowy, bogaty posiłek wyczarujecie w tempie ekspresowym i obiecuję, że będziecie zachwyceni. To istny maj na talerzu!
Składniki na 2 porcje:
-2 kawałki filetu z dorsza (mój był zamrożony)
-1/2 główki młodej kapusty
-kilka młodych ziemniaków
-pęczek koperku + ewentualnie ulubione zioła
-2 plasterki limonki lub cytryny
-sól, pieprz
Kapustę dokładnie wypłukać, drobno pokroić i dusić w garnku pod przykryciem. Dodać sporo pokrojonego kopru i posolić. Kapusta powinna dusić się około 15 minut. (Nie dolewałam do kapusty wody).
Rybę umyć, ułożyć na metalowym sitku i ustawić na garnku z gotująca się wodą. Obłożyć koperkiem/ziołami. Posolić, popieprzyć. Gotować na parze przez około 15 minut.
Ziemniaki ugotować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz