Składniki na 10 sztuk:
-200 g ugotowanych ziemniaków
-120 g mąki pszennej
-1 niewielkie jajko
-szczypta soli i cukru
-truskawki i jogurt naturalny
Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Wbić jajko, dodać mąkę, sól i cukier.Zagnieść miękkie, spójne ciasto. Podsypywać mąką, jeśli okazałoby się, że ciasto jest zbyt luźne.
Uformować rulonik i podzielić go na 10-11 części. Z każdej porcji zrobić placuszek, w którego środku ułożyć truskawkę. Zakleić jak pierożek, po czym uformować w dłoniach kulkę.
Gotować we wrzątku przez 2-3 minuty, aż do wypłynięcia.
Schłodzić i podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego! :)
pysznie wyglądają te Twoje knedle:) ale mi smaka zrobiłaś
OdpowiedzUsuń