Składniki:
-4 jajka
-100 g roztopionego masła
-200 g mąki pszennej
-200 g orzechów laskowych lub migdałów (zmielonych)
-200 g cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-2 cytryny (starta skórka i wyciśnięty sok)
Jajka należy utrzeć z masłem, kolejno wmieszać masło, mąkę, mielone orzechy,proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sok z cytryn oraz otartą skórkę. Utrzeć na gładką masę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
Ciasto wyrośnie bardzo lekko, taki jego urok.
Polecam wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub przełożyć osłodzonym serkiem mascarpone.
I te orzechy! Pycha! Super ciacho :)
OdpowiedzUsuń